
Sağlıklı bir yaşam için en önemli etkenlerden biri olarak gösterilen hareket etmek, farklı spor dalları ve aktiviteler ile gerçekleştirilebilir.
Likopen, kırmızı ve pembe renkli; meyve, sebze ve bitkilere doğal rengini veren pigmentler olarak açıklanabilen; karotenoid ailesine ait bir bileşiktir. Farklı bir deyişle likopen, kırmızı ve pembe renge sahip meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunur. (1) Likopen, vücudu oksidatif strese karşı ve bazı çevresel toksinlerden korumaya yardımcı olan; kronik hastalıklara karşı koruyucu etki gösterebilen güçlü bir antioksidandır.(2) Kemik sağlığına iyi geldiği, bazı kanser türlerine karşı koruyucu olduğu düşünülür.(3) Bu yazıda “Likopen nedir?”,”Likopen ne işe yarar” ve “Likopen nelerde bulunur?” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
İçerikler (Gizle-)
Likopen Nedir?
Likopen Ne İşe Yarar?
Likopen Faydaları
Likopen İçeren Besinler Nelerdir?
Likopen nedir sorusu, likopan beta karotenin de içinde bulunduğu karotenoid ailesine mensup bir pigmenttir şeklinde cevaplanabilir. Domates, karpuz ve greyfurt gibi meyvelere kırmızı ve pembe rengini verir. (1) Likopen, provitamin A olmayan bir karotenoid olarak da bilinir. Yani çoğu karotenoidin aksine, vücut onu A vitaminine dönüştürmez. (4) Bunun yerine likopen; yağları, proteinleri ve DNA'yı oksidatif hasardan koruyarak normal sağlığa katkı sağlar. (5) Likopen vücutta; karaciğerde, akciğerlerde, prostat bezinde, kalın bağırsakta ve deride depolanır. Testisler ve adrenal bezler, diğer organ veya dokulardan daha yüksek seviyede likopen depolar. (6) Özetle sıklıkla merak edilen “Likopen nedir?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir. Peki, likopen ne işe yarar?
Likopen nedir sorusunun yanında merak edilen bir diğer konu da likopenin faydalarıdır. Likopenin oluşturduğu sağlık yararı, temel olarak onun antioksidan işlevinden kaynaklanır. (1) Antioksidanlar ise vücutta hücre hasarına neden olan serbest radikallerle savaşır. Serbest radikal miktarı, antioksidan seviyesinden fazla olduğunda vücutta oksidatif stres yaratabilir. Bu durum, diyabet, kalp hastalıkları, kanser ve Alzheimer gibi hastalıklarla bağlantılıdır. (2) Bu bağlamda likopenin serbest radikallerin dengelemekte rol oynadığı ve böylece kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğu söylenebilir. (1) Yapılan çalışmalar da likopene ait antioksidan özelliklerin, serbest radikallerin dengede kalmasına yardımcı olduğunu gösterir. (2)
Likopen faydaları açısından zengin bir bileşiktir. Güneş yanıklarından, kalp sağlığına ve bazı kanser türlerine karşı korumaya kadar pek çok farklı sağlık yararı ile ilişkili olduğu düşünülür. Likopen faydalarının bazıları şu şekilde listelenebilir:
Buna karşın çok fazla likopen almanın bilinen ani bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak aşırı likopen tüketimine bağlı olarak cilt tonunun sarı ve turuncuya döndüğü bazı vakalar bulunur. Likopen zararları olarak açıklanabilen bu durumun oluşmaması için dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat edin. (3,10)
Likopen içeren besinler genellikle kırmızı ve pembe renge sahiptir. Peki likopen nelerde bulunur? Örneğin domates, likopen açısından son derece zengindir. Domates ne kadar olgunsa, içerdiği likopen miktarı da o kadar fazladır. Güneşte kurutulmuş bir domates yaklaşık 46 mg, domates püresi 22 mg, taze domates 3 mg, karpuz 4,5 mg, pembe greyfurt 1.1 mg, pişmiş tatlı kırmızı biber ise 0,5 mg likopen içerir. (2)
Enerjik kalmak ve daha iyi hissetmek için vücudumuz için gerekli vitamin ve mineraller hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ister misiniz? “Melatonin faydaları nelerdir?” ya da “Vitamin çeşitleri nelerdir?” gibi pek çok faydalı konuda bilgi almak için diğer içeriklerimizi de mutlaka inceleyin.
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
Önerilen Bloglar
Sağlıklı bir yaşam için en önemli etkenlerden biri olarak gösterilen hareket etmek, farklı spor dalları ve aktiviteler ile gerçekleştirilebilir.