
Sağlıklı bir yaşam için en önemli etkenlerden biri olarak gösterilen hareket etmek, farklı spor dalları ve aktiviteler ile gerçekleştirilebilir.
Beslenme, açlık hissini bastırmak için karın doyurmak ya da canınızın istediğini yemek anlamına gelmez. Yaşamın sürdürülebilmesi, üreme fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi, genel sağlık durumunun korunması, büyüme ve gelişimin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi sağlıklı beslenme ile mümkündür. Anne karnından çocukluğa, erişkinlikten yaşlılığa kadar tüm yaşam sürecini kapsayan yeterli ve dengeli beslenme, normal vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde büyük önem taşır.(1) “Dengeli beslenme nedir?” ve “Dengeli beslenmek için ne yapmalıyız?” sorularının cevabı ile doğru beslenme yöntemleri hakkında merak ettiğin tüm detaylar için okumaya devam edin…
İçerikler (Gizle-)
Dengeli Beslenme Nedir?
1. Süt Grubu
2. Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu
3. Sebze ve Meyve Grupları
4. Ekmek ve Tahıl Grubu
Yeterli ve Dengeli Nasıl Beslenilir?
Yeterli Olmalıdır
Dengeli Olmalıdır
Kalori Kontrolü Sağlamalıdır
Öğünler Düzenli Olmalıdır
Besin Çeşitliliği Sağlamalıdır
Yeterli ve Doğru Beslenmenin Pozitif Etkileri Nelerdir?
Yetersiz Beslenen Kişilerde Görülebilecek Etkiler Nelerdir?
Doğru Beslenmede Vitamin ve Minerallerin Önemi
Vücudun yaşam fonksiyonlarını yerine getirebilmesi bir başka deyişle hücre, doku ve organların büyüyüp gelişebilmesi, hasarlarını onarabilmesi ve normal bir şekilde çalışmasına devam edebilmesi için gerekli besin öğelerinin yeterli miktarda alınması ve vücut içinde uygun biçimde kullanılması “yeterli ve dengeli beslenme” şeklinde tanımlanabilir.(2) Yeterli ve dengeli beslenme düzeni sağlamak için aşağıdaki 4 temel besin grubundaki besinleri önerilen miktarlarda tüketmeniz önemlidir:
Süt, yoğurt, peynir, kefir gibi besinler süt grubunda yer alır. Yetişkin bir bireyin günde 2 porsiyon; çocuklar, adölesan dönemindeki gençler, gebe ve emziren kadınlar ile menopoz sonrası kadınların günde 3-4 porsiyon süt grubundaki besinlerden tüketmesi önerilir. 1 porsiyon süt, yoğurt ya da kefirin 1 porsiyonu 200 mililitredir(1 su bardağı). 1 porsiyon peynir ise yaklaşık 50 gramdır. Süt grubu, kalsiyum açısından zengin oluşu ile de bilinir. Besinlerden alınan kalsiyum emilimini artırmak için D3K2 vitamini tercih edilebilir. Doktorunuza danışarak D3K2 vitamini de kullanabilirsiniz.
Et, tavuk, balık, yumurta ile kuru fasulye, nohut, barbunya, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller bu grupta yer alır. Ayrıca ceviz, fındık, badem ve fıstık gibi yağlı tohumlar da bu gruba dâhil edilir.
Çilek, elma, armut, portakal, mandalina, ananas, muz gibi meyveler ile patlıcan, domates, salatalık, maydanoz, roka, taze fasulye gibi sebzeler; bitkilerin her türlü yenilebilen kısımlarıdır. Özellikle ıspanak, brokoli, kış kabağı gibi kış sebzeleri, A vitamin içeren besinler arasında sayılır.
Bu grupta yer alan besinlerin günlük tüketiminin en az 5 porsiyon olması önerilir. 1 porsiyon meyve ortalama 120-150 gram arasındadır. Örneğin 1 orta boy elma, 1 büyük mandalina ya da 1 orta boy portakala bir porsiyon meyvedir. 1 porsiyon sebze ise 4-5 yemek kaşığı sebze yemeği ya da 1 kâse salatadır.
Buğday, çavdar, yulaf, mısır, pirinç gibi tahıllar ve bunlardan elde edilen unlar ile hazırlanan tüm besinler ekmek ve tahıl grubuna girer. Bu grupta yer alan besinlerin tüketim miktarı kişinin günlük fiziksel aktivitesi ve ağırlığına göre değişir. Yetişkin bir bireyin ekmek ve tahıl grubundaki besinlerden günde 6 porsiyon tüketmesi önerilir. 1 porsiyon 1 dilim ekmek, 1 kâse çorba, 4 yemek kaşığı pilav şeklindedir.(3)(4)
Sağlıklı ve dengeli beslenme sayesinde vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirmesi için ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini sağlayabilirsiniz. Doğru beslenme programı; yeterli oranda mineral, vitamin, protein, karbonhidrat ve yağ gibi besin bileşenleri ile en uygun kaloriye sahiptir.(2) Yeterli ve dengeli beslenme programının beş ana ilkesi vardır:
Sağlıklı bir diyet vücudun ihtiyaç duyduğu karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, lif gibi her bir temel besin maddesini ve enerji miktarını karşılamalıdır. Kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık ve özel durumuna uygun miktarda yeterli temel besin öğelerini içermelidir.
Günlük diyet listesinde tüm besin gruplarından dengeli miktarlarda alınması önemlidir. Örnek vermek gerekirse kalsiyum diş ve kemik sağlığı için önemli bir mineraldir. Ancak yüksek oranda kalsiyum tüketimi, demir mineralinin emilimini azaltır. Demir içeren besinlerin büyük çoğunluğu ise kalsiyumdan fakirdir. Bu nedenle diyet ile gerekli miktarda kalsiyum ve demir almak için yiyecek seçenekleri arasında denge önemlidir.
İdeal kiloya ulaşmanın ve bu kiloda kalmanın sırrı kalori kontrolüdür. Besinlerle alınan kalori miktarının harcanan kaloriye eşit olması önemlidir. Günlük aldığınız kalori vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi ve günlük aktivitenin karşılanmasına yetmesi gerekir. Fazla kalori alımı kilo alımına neden olarak vücutta yağ depolanmasına yol açar.
Yeterli ve dengeli beslenmenin en temel ilkelerinden biri öğün sayısıdır. Kahvaltı, öğle ve akşam olmak üzere 3 ana öğün ve 2 ya da 3 ara öğün şeklinde öğün düzeni sağlamalıdır. Öğünler, 4 temel besin grubunu içermeli ve kişisel kalori ihtiyacına uygun olarak düzenlenmelidir. Öğün aralarında şeker içeriği yüksek şekerleme, kek, pasta, börek, gazlı içecek gibi sağlıksız besinlerin tüketimini azaltılmalıdır.
Yeterli ve dengeli beslenme programı, tüm besin gruplarından farklı yiyeceklerin tüketilmesini amaçlar. Böylece sağlıklı beslenmek için gereken tüm besin öğelerinin alınması sağlanabilir. Örneğin salata yaparken yeşilliklerle birlikte havuç, turp ve kuru baklagilleri karıştırabilirsiniz. Pilavı nohut ya da bezelye ile birlikte sunabilir; haftalık yemek planında balık, tavuk ve et yemeklerini farklı günlerde tüketebilirsiniz. Tek tip diyette bazı besin maddelerini çok fazla diğerlerini yetersiz tüketme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.(5)(6)(7)
Dengeli beslenme önemi, anne karnından erişkinliğe kadar tüm yaşam boyunca hissedilir. Yeterli ve doğru beslenmenin sağlık üzerindeki pozitif etkileri şunlardır:
Yetersiz beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerinin eksik ya da çok fazla tüketiminden kaynaklanabilir.
Besin öğesi eksikliğinden kaynaklanan yetersiz beslenme durumunda aşağıdaki durumlar söz konusudur:
Aşırı beslenmeden kaynaklı yetersiz beslenme durumunda aşağıdakiler gözlenir:
Vitaminler ve mineraller, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlayan metabolik süreçlerde rol oynayan bileşiklerdir. Çok küçük miktarları bile vücudun sağlıklı bir şekilde görevlerini yapmasına katkı sağlar. Dengeli beslenmede vitamin ve minerallerin önemi, özellikle besinlerden enerji elde edilmesinde ortaya çıkar. Vitaminler A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3(niacin), B5(pantotenik asit), B6 (piridoksin), B7(biotin), B9 (folik asit), B12 (kobalamin), C, D, E, K olmak üzere 13 tanedir. Kalsiyum, magnezyum, iyot, demir, çinko, fosfor, potasyum, sodyum, selenyum gibi bileşenler ise minerallerdir. Her bir vitamin ve mineralin vücuttaki işlevi farklıdır. Üreme fonksiyonlarının düzenlenmesinde vücut ısısının dengelenmesine, kemik ve diş gelişiminden oksijenin taşınmasına kadar hayati vücut fonksiyonlarında görev alırlar. Yeterli ve dengeli bir diyet ile vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamak mümkündür. Balık yağının cilde faydaları ya da vitamin çeşitleri hakkında bilgi almak için farklı içeriklerimize göz atabilirsiniz. Ancak emilim bozuklukları, pişirme saklama kaynaklı kayıplardan dolayı yeterli miktarda alım sağlanamayabilir. Bu durumda doktor eşliğinde vitamin ve mineral takviyeleri kullanılabilir.(10)
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
Önerilen Bloglar
Sağlıklı bir yaşam için en önemli etkenlerden biri olarak gösterilen hareket etmek, farklı spor dalları ve aktiviteler ile gerçekleştirilebilir.