Uzm Diyetisyen Özgür G.
19.06.2023

D Vitamini Referans Aralığı Nedir?

Yağda eriyen vitaminler arasında yer alan D vitamini hem besinlerle dışarıda alınabilir hem de vücut tarafından sentezlenebilir. Vücut fonksiyonları için elzem fosfor ve kalsiyumun emiliminde önemli rollere sahip olan D vitamini, kemik sağlığının korunmasından iltihaplanmanın önlenmesine kadar sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterir. Vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamini, D vitamini içeren besinler içeren bir diyet ile tam anlamıyla karşılanmayabilir. Bu nedenle besin takviyeleri önerilebilir. Aynı zamanda vücut deriden güneş ışınları yardımıyla D vitamini sentezleyerek ihtiyaç duyduğu D vitaminine sahip olabilir. 

Kemik ve kas sağlığının korunmasına yardımcı olmak, kanser riskini azaltmak, kalp sağlığının korunmasına katkıda bulunmak ve bağışıklık fonksiyonlarını desteklemek D vitamini faydaları arasındadır. Yeterli miktarda D vitamini alınmadığında kas ve eklem ağrıları görülebilir. Uzun süreli D vitamini eksikliği; çocuklarda raşitizm adı verilen kemiklerin yumuşaması ile karakterize raşitizm ve yetişkinlerde ise gözenekli ve kırılgan kemiklerle karakterize osteomalaziye neden olabilir.1 Günlük alınması gereken D vitamini referans aralığı hakkında ayrıntılı bilgiler ile “D vitamini referans aralığı kaç olmalı?” ve “D vitamini referans aralığı nedir?” sorularının cevabı için okumaya devam edin…

İçerikler (Gizle-)
  1. Referans Aralığı Nedir?

  2. D Vitamini Referans Aralığı Kaç Nedir?

  3. Bebeklerde D Vitamini Referans Aralığı Kaç Olmalıdır?

  4. Günlük D Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?

içerik

Referans Aralığı Nedir?

Tıp ya da sağlıkla ilgili alanlarda referans aralığı, sağlıklı bireylerin normal fonksiyonlarını yerine getirmesi için besin bileşenlerinin yeterli olan miktarıdır şeklinde tanımlanabilir. Besin bileşenleri yerine herhangi bir fiziksel ölçümün normal kabul edilen değerleri de referans aralığı tanımına girebilir. Referans aralığı sayesinde hastalara yapılan bir dizi testler normal sağlıklı bireylerin referans değerleri ile karşılaştırılabilir ve sonuçlar yorumlanabilir. Sağlıklı insanlardan oluşan bir gruba dayalı laboratuvar testinin en üst ve en alt sınırlarını içeren referans aralığı; yaş, cinsiyet, alınan örneğin cinsi (kan, idrar, omurilik sıvısı vb.) gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca kişinin açlık, tokluk ya da egzersiz gibi özel durumlarından da etkilenebilir. 2

D Vitamini Referans Aralığı Kaç Nedir?

D Vitamini Referans Aralığı Kaç Nedir?

Vitamin D referans aralığı, bir kişinin kan dolaşımında olması gereken D vitamini miktarını ifade eder. Ancak diğer vitaminlerden farklı olarak kandaki D vitamini konsantrasyonu; cinsiyet, etnik köken gibi genetik faktörler ve güneş ışığına maruz kalma, beslenme alışkanlıkları, cilt pigmentasyonu gibi çevresel etkenlerden dolayı yıl boyu döngüsel değişiklikler gösterir. D vitamini referans aralığı, kandaki 25-hidroksi D vitamini konsantrasyonun normal sınırlarını gösterir. Vücudunuzda yeterli D vitaminine sahip olup olmadığınızı anlamanın yolu kandaki 25-hidroksi D vitamini seviyesini ölçmektir. 25-hidroksi D vitamininin kandaki formudur ve litre başına nanomol (nmol/L) veya mililitre başına nanogram (ng/mL) cinsinden ölçülür. Yetişkin bir bireyin D vitamini aralığı 12 ng/ml ile 50 ng/ml arasında değişir. 

  • 30 nmol/L'nin (12 ng/mL) altındaki 25 hidroksi D seviyeleri çok düşüktür. Kemik sağlığını olumsuz etkileyebilir. Genellikle 20 ng/dL seviyesinden düşük durumlarda da vitamini eksikliğinden söz edilebilir.
  • 21-29 ng/dL 25 hidroksi D vitamini seviyeleri D vitamini yetersizliğinin göstergesidir.
  • 30 ng/dL 25 hidroksi D vitamini seviyeleri yeterli D vitamini olduğunu gösterir (Uzmanlar tarafından D vitamini referans aralığı 40 -60 ng/dL olarak kabul edilir).
  • 125 nmol/L'nin (50 ng/mL) üzerindeki seviyeler ise çok yüksektir ve sağlık sorunlarına neden olabilir.

Vücut fonksiyonlarının tam olarak yerine getirilebilmesi ve kemik sağlığının korunması için kandaki 25 hidroksi D seviyesinin, D vitamini referans aralığı sınırları içinde olmasına dikkat edilmelidir. 3 4 5 6

Bebeklerde D Vitamini Referans Aralığı Kaç Olmalıdır?

Bebeklerde D Vitamini Referans Aralığı Kaç Olmalıdır?

D vitamini eksikliği bebeklerde ince, zayıf ve deforme olmuş kemik gelişimiyle karakterize raşitizme neden olabilir. Bebeklerin kemik sağlığının korunması için D vitaminin en iyi kaynağı olan güneşin kullanılması önemlidir. Hem emziren annenin hem de bebeğin derisinden D vitamini sentezlenmesini desteklemek amacıyla bebeklerin haftada 30 dakika yalnızca üzerinde bez varken güneşlenmesi sağlanmalıdır. Aynı şekilde hamile ve emziren kadınları haftada 3 kez günde 20 dakika elleri ve yüzünün güneş ışınlarına maruz bırakılması önerilir. Bebeklerde D vitamini referans aralığı şöyledir:

  • Kandaki 25 hidroksi D vitamini seviyesi 12 ng/ml’nin altında ise D vitamini eksikliği
  • Kandaki 25 hidroksi D vitamini seviyesi 12-20 ng/ml arasında ise D vitamini yetersizliği
  • Kandaki 25 hidroksi D vitamini seviyesi 20-100 ng/ml arasında ise normal
  • Kandaki 25 hidroksi D vitamini seviyesi 100 ng/ml’nin üzerinde ise D vitamini zehirlenmesi
  • Genel olarak kemik sağlığının korunması için bebeklerde serum 25 hidroksi D vitamini seviyesinin 20 ng/ml’nin üzerinde tutulması amaçlanır.7

Günlük D Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?

Günlük D Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?

Kişinin kandaki 25 hidroksi D vitamini seviyeleri, D vitamini referans aralığı ile karşılaştırılarak D vitamini eksikliği, yetersizliği ya da fazlalığı yaşayıp yaşamadığı tespit edilebilir. Eksikliği ya da fazlalığına göre tedavi seçenekleri değerlendirilebilir. D vitamini yağda eriyen bir vitamin olduğu için vücutta depo edilebilir. Günlük alınması gereken D vitamini, kişinin yaşına, hamilelik ve emzirme gibi özel durumlara göre değişiklik gösterir:

  • 0-12 ay bebeklerde günlük D vitamini ihtiyacı 10 mikrogram ya da 400 IU
  • 1-70 yaş arası çocuklar ve yetişkinlerde günlük D vitamini ihtiyacı 15 mikrogram ya da 600 IU
  • 71 yaş üstü yaşlılarda günlük D vitamini ihtiyacı 20 mikrogram ya da 800 IU
  • Hamile ve emziren kadınlarda günlük D vitamini ihtiyacı 15 mikrogram ya da 600 IU.8

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Uzm. Dyt. Özgür G.
08.12.2023

Biotin Eksikliği Belirtileri Nelerdir

Suda eriyen B grubu vitaminlerinden biri olan biotin, doğal olarak bazı besinlerde ve takviyelerde bulunur.

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
06.12.2023

Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Neden Olur?

Vitamin, çok küçük miktarlarda bile normal vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesine yardımcı olan organik bileşenlerdir.

 

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
20.11.2023

Diş Eti Çekilmesi Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur

Diş eti çekilmesi, ağız sağlığı konusunda sıkça gözden kaçan, fakat bazı beslenme eksikliklerinin habercisi olabilen bir durumdur.