Uzm. Dyt. Özgür G.
26.07.2023

İyot İçeren Besinler Nelerdir? İyot İçeren Besinler Listesi

İyot, tiroid bezinin büyüme, beyin gelişimi ve enerji metabolizmasının hızından sorumlu tiroid hormonlarını üretebilmesi için gerekli bir mineraldir. İyot eksikliği, tiroid hormonu seviyelerinin düşmesine neden olarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Yetişkin bir insanın günde 150 mcg iyot tüketmesi önerilir. Hamilelerde bu miktar 220 mcg, emziren annelerde ise 290 mcg’dir. 1 İyot eksikliği yaşamamak ya da varsa mevcut eksikliği gidermek için iyot açısından zengin besinleri diyete dahil etmek ilk adımdır. Peki, iyot nelerde var? İşte, deniz ürünlerinden sebze ve meyvelere iyot içeren besinler…

İçerikler (Gizle-)
  1. İyot İçeren Besinler Nelerdir?

    1. İyot İçeren Deniz Ürünleri

      1. Deniz Yosunları

      2. Morina Balığı

      3. Ton Balığı

      4. Karides

    2. İyot İçeren Süt Ürünleri

      1. Süt

      2. Yoğurt

      3. Peynir

    3. İyot İçeren Diğer Gıdalar

      1. Yumurta

      2. İyotlu Tuz

içerik1

İyot İçeren Besinler Nelerdir?

Toprakta ve denizde bulunan bir mineral olan iyot, besinler yoluyla vücuda alınabilir. En çok iyot içeren besinler arasında hayvansal proteinli gıdalar ve deniz ürünleri başta gelir. 1 İyot içeren besinler listesi ile diyetinizi iyot açısından zengin hale getirebilirsiniz.

İyot İçeren Deniz Ürünleri

​​Deniz ve okyanusta bulunan iyotun bir kısmını emen deniz ürünleri, iyot bakımından zengindir. İyot içeren besinler arasında öne çıkan deniz ürünleri şunlardır:

Deniz Yosunları

Özellikle Uzak Doğu mutfağına özgü çorbalarda ve suşilerde sıkça kullanılan kombu kelp, wakame, nori gibi deniz yosunları iyot açısından hayli zengindir. Deniz yosunlarının iyot içeriği, yosun türüne göre değişir; kombu kelp iyot içeriği en zengin yosundur.

Morina Balığı

Düşük yağlı balıklar, yüksek yağlı balıklara göre daha fazla iyot içerir. Yumuşak ve beyaz etli bir balık olan morina balığı, düşük yağlıdır ve iyot açısından zengindir. Morina balığının iyot miktarı, balığın doğal ortamda ya da çiftlikte yetişmiş olmasına göre değişebilir.

Ton Balığı

Ton balığı da düşük kalorili, yüksek proteinli ve iyot açısından zengin bir besindir. Ayrıca ton balığı; omega-3 yağ asitleri, B grubu vitaminleri, potasyum ve demir içeren besinler arasında da yer alır.

Karides

Karides

Düşük kalorili, protein açısından zengin bir deniz ürünü olan karides, güçlü bir iyot kaynağıdır.  Ayrıca karides; B12 vitamini, selenyum ve fosfor gibi vitamin ve mineraller açısından da zengindir. Deniz tarağı, kalamar, yengeç gibi deniz mahsulleri de iyot açısından besleyici kaynaklardır. 2 3

İyot İçeren Süt Ürünleri

Süt ve süt ürünleri de iyot içeren besinler arasındadır. Süt ve süt ürünlerindeki iyot miktarı, hayvanların beslenme yöntemine göre değişiklik gösterebilir. İyot kaynağı başlıca süt ürünleri şu şekilde sıralanabilir: 

Süt

Kalsiyum içeren besinler arasında ön sıralarda yer alan süt, iyot içeriği yüksek besinler arasında yer alır. Araştırmalara göre bir su bardağı süt, markaya göre değişmekle birlikte günlük iyot ihtiyacının %59-112’sini karşılayabilir. 

Yoğurt

Yoğurt, zengin bir iyot kaynağıdır. Bir kase sade yoğurt, günlük iyot ihtiyacının yarısını karşılayabilir.

Peynir

Peynir, iyot içeren besinler arasında yer alsa da iyot miktarı peynir türüne göre çok farklı olabilir. Lor peyniri, iyot açısından en zengin peynirler arasında ilk sıralardadır. Bir su bardağı lor peynirinde 65 mcg iyot bulunurken  yaklaşık 30 gram cheddar peyniri 12 mcg iyot içerir. 2 3

İyot İçeren Diğer Gıdalar

İyot İçeren Diğer Gıdalar

Deniz mahsülleri ve süt ürünleri iyot açısından en zengin besin kaynaklarıdır. Bunlara ek olarak iyot içeriği yüksek besinler arasında öne çıkan diğer seçenekler şunlardır: 

Yumurta

Yumurta, özellikle de yumurta sarısı iyot içeren yiyecekler arasında önemli yere sahiptir. Bir büyük yumurta, yaklaşık 25 mcg iyot içerir. Yumurta, çinko içeren besinler arasında da öne çıkar.

İyotlu Tuz

İyotlu Tuz

Beslenme programındaki en güçlü iyot içeren kaynak, iyotlu tuzdur. Günlük önerilen iyot ihtiyacını karşılamak için yaklaşık yarım çay kaşığı iyotlu tuz kullanmak yeterlidir. 2 3

Diyetinize iyot içeren meyveler ve iyot içeren sebzeler eklemek istiyorsanız arayışınız sonuçsuz kalabilir. Çünkü bitki bazlı besinler iyot açısından yetersizdir. 3 Bu nedenle vegan ve vejetaryen beslenenlerin diyeti iyot açısından kısıtlı olabilir. Ayrıca ekmek, tahıl, süt gibi bazı ürünler, üretim aşamasında ekstra iyot katkısıyla güçlendirilebilir. İyot açısından zengin beslenmek istiyorsanız diyetinize iyot içeren yiyecekler katabilir, gerekli durumlarda doktor önerisiyle iyot takviyesi kullanabilirsiniz.

Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Uzm. Dyt. Özgür G.
27.10.2023

Magnezyum Tablet Nasıl Kullanılır? Magnezyum Ne Zaman İçilir?

Magnezyum vücut tarafından sentezlenemeyen ve besinler ya da takviyeler aracılığıyla mutlaka günlük olarak alınması gereken önemli bir mineraldir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
12.09.2023

Bakır Nedir Bakır Faydaları Nelerdir

Yeterli ve dengeli bir beslenme programının vazgeçilmez bileşenlerinden biri olan bakır, vücut tarafından sentezlenmediği için besinlerle ya da bakır takviyesi şeklinde vücuda alınması gereken önemli bir mineraldir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
12.09.2023

Potasyum Nedir Potasyum Faydaları Nelerdir

Mineraller, vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesinde önemli rol oynayan bileşenlerdir.