Dr. Gaye Y.
22.09.2022

A Vitamini Eksikliği Nedir, Nasıl Giderilir?

Vitaminler; yaşamsal fonksiyonların doğru sürdürülmesinde kritik görevler üstlenir. Vitaminler genel olarak; bağışıklık sistemimiz, hücrelerimizin oluşumu, gelişimi üzerinde etkilidir. A vitamini de tıpkı diğer vitaminler gibi görme, üreme ve bağışıklık sistemi işleyişinde oldukça aktif rol üstlenir. Bu sebeple A vitamini eksikliği pek çok rahatsızlığa neden olabilir. Bu noktadan hareketle bu makalemizde; “A vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?”, “A vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?”, “A vitamini eksikliğinde ne olur?” gibi pek çok sorunun cevabını vereceğiz.

İçerikler (Gizle-)
  1. A Vitamini Eksikliği Neden Olur?

  2. A Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır? A Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

İçerik1

A Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Vitaminler ve mineraller vücudumuzda gerçekleşen tüm işlemlerde anahtar rol oynayan ortak fonksiyon gösterdikleri diğer besin öğelerinin yerine de çalışarak organizmada birçok işin aksamadan yerine getirilmesini sağlayan besin öğeleridir.1 Bu nedenle eksiklikleri durumunda vücudun işleyişinde, küçük ya da büyük birçok aksaklık görülebilir.

 A vitamini, retinol, retina ve retinil esterler içeren bir grup vitaminidir. A vitaminin vücut için; görme duyusu, kemik oluşumu, immün (bağışıklık) sistem, dokular ve hücrelerin gelişmesi temel görevleri vardır. Bunun yanı sıra cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Hücrelerin serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olur, aynı zamanda antioksidan deposudur. 

A vitamini insan vücudu tarafından üretilemez. Bu nedenle dışarıdan doğal yolla ya da takviye kullanılarak alınması gerekir. A vitamini doğal olarak besinlerde bulunduğu için sağlıklı beslenme düzenine sahip kişilerde genellikle eksikliği görülmez. Fakat düzenli ve sağlıklı beslenmeyen, özel bir diyet uygulayan (şok diyetler, veganlık gibi) bazı ilaçları kullanmak zorunda olan, büyüme çağındaki çocuklarda ya da gebe olan pek çok kadınlarda görülebilir. Özellikle çocuklarda sık görülen enfeksiyon hastalıkları, vücut direncinin düşük olması büyümede gerilik konusunun önemini ortaya çıkarır.

A Vitamini Eksikliği Neden Olur?

A Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır? A Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

A vitamini vücut işleyişinde önemli görevler üstlendiği için eksikliği durumunda belirgin belirtiler görülebilir.  A vitamini eksikliğinde görülebilen hastalıklar şu şekildedir:

  • Bağışıklık sisteminin bozulması
  • Derinin kuru ve cansız olması
  • Kemik ve diş hassasiyeti
  • Göz kuruluğu
  • Enfeksiyon hastalıklarına sık ve çabuk yakalanma
  • Baş dönmesi ve iştah kaybı
  • Baş ve eklemlerde şiddetli ağrı
  • Gece körlüğü
  • Saç dökülmesi
  • Çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği
  • Sinir sisteminde hasar

A vitamini vücutta depolanabileceği ve pek çok besinde halihazırda var olduğu için eksikliğin görülme olasılığı düşüktür. Fakat yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçına sahipseniz, doktorunuzun tavsiyesi ve onayıyla takviye gıdalar kullanarak A vitamini eksikliğinin giderilmesine yardımcı olabilirsiniz.

Vitamin nedir?” ya da “B12 nelerde var?” gibi faydalı konularda bilgi sahibi olmak için diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz. 

Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

  • Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur. VİTAMİNLER MİNERALLER VE SAĞLIĞIMIZ. .2008 (1)
  • Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur. VİTAMİNLER MİNERALLER VE SAĞLIĞIMIZ. s.10..200 (2)

Önerilen Bloglar

Uzm. Dyt. Özgür G.
08.12.2023

Biotin Eksikliği Belirtileri Nelerdir

Suda eriyen B grubu vitaminlerinden biri olan biotin, doğal olarak bazı besinlerde ve takviyelerde bulunur.

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
06.12.2023

Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Neden Olur?

Vitamin, çok küçük miktarlarda bile normal vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesine yardımcı olan organik bileşenlerdir.

 

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
20.11.2023

Diş Eti Çekilmesi Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur

Diş eti çekilmesi, ağız sağlığı konusunda sıkça gözden kaçan, fakat bazı beslenme eksikliklerinin habercisi olabilen bir durumdur.